Postoji izreka koja kaže „Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftinu robu“, a ista bi se mogla nerjetko primjeniti na kupovinu stana ili kuće.

Cijena nekretnine jeste bitan faktor kod odluke za kupovinu ali važno je i razmisliti o tome što dobijamo, a što pak gubimo privučeni neodoljivim paketićem sa natpisom „POVOLJNO“. Ako smo u dilemi kupiti stan ili kuću treba imati na umu činjenicu da kupovina kuće osim faktora koji nas privlače mir, zelenilo, mogućnost proširenja podrazumjeva dugoročno redovno finansijsko ulaganje u održavanje što opet prouzrokuje potrebu za vremenom i novcem. Kod ove dileme najbolje pitanje je koliko vremena uopšte provodimo koristeći naš kutak iz snova ili kupujemo viziju odmora i opuštanja koji i dalje ostaju nešto između naše stavrnosti i želja, a dodatno smo opterećeni obavezama oko iste. Vizija koja košta a njena lokacija je između onoga što bi željeli i gomile posla, obaveza i tajfunskog životnog ritma.

Dakle teza “ kupiću jeftinu nekretninu pa bio to stan ili kuća“ mora uključivati i racionalnu kalkulaciju daljih troškova oko adaptacije i održavanja. Ako se odlučimo za kupovinu nekretnine na manje atraktivnoj lokaciji da bi uštedili novac obratimo pažnju na dugoročne troškove prevoza kako bi bili sigurni da smo napravili valjan izbor. Ako je nekretnina u lošem stanju, potrebno je pozabaviti se ozbiljnom kalkulacijom potrebnih građevinskih radova, a pogotovo provjeriti instalacije ako je u pitanju a mahom jeste starija gradnja. U slučaju da se odlučite za posljednju etažu morate imati na umu da je neophodno provjeriti stanje krova a bitno je znati da su krovopokrivački radovi jedna od najzahtjevnijih stavki u oblasti građevinarstva kako u finansijskom tako i izvedbenom smislu.

Dakle za miran san nakon kupovine, ukoliko se odlučite za adaptaciju provjerite jeste li dovoljno bogati da kupite devastiranu nepokretnost i da nakon adaptacije i dalje imate povoljnu cijenu kvadrata, ako je tako uradili ste dobru trgovinu.

Cijena je prvi faktor primamljive ponude, ali ključni faktor je balans finalnog proizvoda koji očekujete, realnih troškova i ponuđene vrijednosti.