Odabrati adekvatan stan jasno da nije laka odluka. Nekako se čini da je mnogo jednostavnije kad kupac bira stambenu jedinicu u smislu dobre investicije, pa recimo kupuje stan za izdavanje, a to su često manji stanovi u centru.

Pomalo je apsurdno ali vrlo često pravilo da dosta kupaca koji dugo rade na projektu „potraga za stanom“ , u trenutku očaja i umora zbog neuspješne potrage izaberu najlošiju nekretninu. Zašto je to tako?

Emocije mogu nadvladati racio, a umor i nezadovoljstvo ponekad pravdaju težu kupaca tipa “Ajde da kupimo ovaj stan i zaustavimo agoniju potrage.“ Rješenje je prihvatiti činjenicu da ne postoji savršena nekretnina, dakle prihvatiti nedostatke koji nisu toliko ključni da odustanete od stana koji Vam se dopada, pristojne cijene, vama odgovarajuće lokacije, itd, misleći da ćete pronaći nesto potpuno idealno. Naravno, praktičnost i racionalnost su vrline koje Vam pomažu da prilikom odabira nekretnine obratite pažnju na ključne faktore, okrenutost, prirodna svjetlost, grijanje, starost zgrade i lokacija i te elemente poredane po prioritetu svojih potreba.

Dakle, umorivši se od potrage za nekretninom nemojte zapeti za prvu koja „naleti“, to Vam je kao kad se nakon duge veze koja je neslavno završila, padnete u zagrljaj prvom (prvoj) koji Vam se nađu u blizini. Napravite pauzu da se odmorite, “ukrotite emocije“, pa prethodno iskustvo iskoristite za pametniji izbor. Sretno!