Izbor stambenog prostora često izaziva različite dileme, a jedna od bitnih odluka je i odabir sprata na kojem ćemo živjeti. Posljednji sprat zgrada može pružiti jedinstveno iskustvo stanovanja, ali sa sobom nosi i određene izazove.

  1. Pogled i svjetlost

Prednost: Stanovanje na posljednjem spratu omogućava lijep pogled i obilje prirodne svjetlosti. Otvoreni horizonti mogu pružiti osjećaj prostranstva i povećati kvalitet boravka.

Izazov: Tokom vrućih ljetnih dana, posljednji sprat može postati izuzetno topao, što zahtijeva dodatne napore i troškove u održavanju ugodne temperature u stanu.

  1. Tišina i privatnost

Prednost: Budući da nema stanara iznad vas, tišina je često značajna prednost. Posljednji sprat može pružiti privatnost i miran prostor za život.

Izazov: Odsustvo “zvučne izolacije” s drugih spratova može rezultirati bukom od krova, kiše ili vjetra, što može smetati zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

  1. Fizička aktivnost

Prednost: Ukoliko zgrada ne posjeduje lift, penjanje uz stepenice na posljednji sprat može poslužiti kao odlična dnevna fizička aktivnost, poboljšavajući zdravlje srca i kondiciju.

Izazov: Fizički napor može biti izazov za starijeg člana porodice, posebno prilikom nošenja teških stvari.

Prilikom odabira stana na posljednjem spratu, posebnu pažnju trebate obratiti na stanje liftova. Stariji ili neodržavani liftovi mogu predstavljati ozbiljan izazov.

Stanje krova ima veliki uticaj na dugoročnu vrijednost nekretnine. Curenje ili oštećenja krova mogu uzrokovati probleme poput vlage i oštećenja unutrašnjih struktura.

Život na posljednjem spratu nosi sa sobom svojstvene prednosti i izazove koji variraju u zavisnosti od individualnih preferencija. Važno je pažljivo razmotriti sve ove faktore prilikom odabira stana, kako bi se osiguralo zadovoljstvo i udobnost u svakodnevnim životnim iskustvima.

Agencija za poslovanje nekretninama KARMELA
VAŠ KOMPAS U SVIJETU NEKRETNINA!