U potrazi za idealnim domom, mnogi žele pronaći nekretninu po povoljnijoj cijeni. Da biste postigli ovaj cilj, važno je pažljivo i promišljeno proći kroz proces kupovine.

Evo nekoliko koraka koji Vam mogu pomoći da ostvarite kupovinu nekretnine po pristupačnijoj cijeni:

1. Fizički pregled nekretnine

Prvi korak u procesu kupovine nekretnine je obavljanje temeljnog fizičkog pregleda iste. Iako su Vam fotografije nekretnine dostupne online, posjetite istu kako biste stvorili realnu sliku o njoj. Obratite pažnju na detalje poput stanja fasade, krova, vodovodnih instalacija, načina grijanja, parkinga, stolarije itd., jer uvijek postoji nešto što sigurno niste mogli uočiti na fotografijama.

2. Komunikacija s vlasnikom nekretnine

Jedan od ključnih faktora procesa kupovine je zasigurno komunikacija s vlasnikom. Razgovarajte s njim o detaljima, pitajte ga o eventualnim nedostacima nekretnine koji možda nisu navedeni u oglasu. Otvorena komunikacija može Vam pružiti dodatne informacije koje su ključne za donošenje odluke, a ujedno ćete upoznati i psihološki profil prodavca pa ćete vjerovatno lakše komunicirati u budućnosti.

3. Pregled dokumentacije

Provjerite kompletnost i imovinsko-pravni status dokumentacije. Sva potrebna dokumentacija treba biti dostupna i pregledani od strane pravnog stručnjaka. Najvažnije je obratiti pažnju na način sticanja imovine, postojanje tereta ili ograničenja za kupoprodaju, bračni status prodavca itd. Režijske troškove i mogućnost prodavca da izdejstvuju porezno uvjerenje kako bi se kupac očitovao ili uvjerio da vlasnici nekretnine nemaju pristiglih, a neizmirenih obaveza. Ovo će vam osigurati da nema skrivenih troškova ili da ne bi došlo do pravnih problema/poteškoća koji bi mogli uticati na cijenu ili samu kupovinu nekretnine.

4. Razmislite prije odluke

Nakon pregleda nekretnine, dajte sebi vremena da razmislite prije donošenja odluke. Bolje je da odluka prenoći kako bi se utisci posložili i kako biste mogli donijeti racionalnu odluku.

5. Objektivna ponuda

Kada ste sigurni u svoju odluku, napravite objektivnu ponudu. Razmotrite tržišne uslove i cijene sličnih nekretnina u okolini (komparativna metoda). Ukoliko kupujete nekretninu kao investiciju u smislu najma, razmislite da li je kirija koju ćete naplaćivati odgovarajuća za opravdanje investiranih sredstava. Racionalna ponuda povećava šanse da vlasnik nekretnine prihvati vašu ponudu, a istovremeno osigurava da je ne preplatite.

6. Angažirajte agenciju za nekretnine

Ako želite olakšati proces kupovine i smanjiti stres, razmotrite angažiranje agencije za nekretnine. Njihovo iskustvo i stručnost mogu Vam pomoći u pronalaženju idealne nekretnine po povoljnoj cijeni, dok se oni brinu za administrativne i pravne aspekte kupovine.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u procesu kupovine nekretnine, budite slobodni da nas kontaktirate.
Stojimo Vam na raspolaganju kako bismo Vam pomogli u ostvarivanju vaših ciljeva.